Megalakultunk

Rendkívüli körülmények között is képes lesz majd segítséget nyújtani a bajbajutott emberek számára az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület, amely a közelmúltban alakult meg Csitár-Nógrádgárdonyban. A társadalmi szervezet munkájában természetesen nem csak helyi lakók, hanem a környező településeken élő emberek, köztük tűzoltók, rendőrök, polgárőrök, kutyavezetők, ipari alpinisták, hegymászók is részt vesznek, ezzel biztosítva, hogy a frissen alakult egyesület a lehető legtöbb szakterületen mihamarabb képes legyen elérni a bevetéshez, éles alkalmazáshoz szükséges felkészültségi szintet. A népdalban is megénekelt Csitári-hegyek alatt elterülő, alig kilencven lakosú Nógrádgárdonyban több sikeres egyesület is működik már hosszú évek óta, amelyek számos eredményes fejlesztési programot valósítottak meg az elmúlt esztendőkben. A civil szervezetek sorához néhány hete csatlakozott az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, amelynek bírósági bejegyzése a napokban vált jogerőssé. S bár maga az egyesület teljesen új, tagjai közül mégis sokan szereztek már több-kevesebb gyakorlatot az elmúlt években a különleges mentés területén más szervezeti keretek között.
 
 
Az egyesület legfontosabb céljai közé tartozik, hogy tagjai úgy készüljenek fel a legkülönfélébb veszélyhelyzetek között történő segítségnyújtásra, hogy közben pezsgő közösségi élet folyjék a szervezet keretei között, rendszeres képzésekkel, gyakorlatokkal, csapatépítő tréningekkel. Kiemelten fontos cél a különböző partnerekkel történő minél jobb együttműködés is, ezért az egyesület vezetői és tagjai igyekeznek a lehető legjobb szakmai és emberi kapcsolatokat kiépíteni a környéken működő más mentőszervezetekkel, egyesületekkel, önkormányzatokkal, hivatalos szervekkel. A szervezet szeretne mielőbb hatékonyan segíteni, ha magasból vagy mélyből mentésre, mentőkutyák alkalmazására, vízi vagy víz alatti mentésre, nehéz műszaki mentésre van szükség, és szeretnének részt vállalni eltűnt személyek felkutatásában, viharkárok elhárításában, árvízi védekezésben és a mentő tűzvédelemben is.
 
Mindennek jegyében tartott „feladatosztó értekezlettel” egybekötött családi napot az elmúlt vasárnap az egyesület a nógrádgárdonyi bázisán, amelyen a tagok és családjuk mellett a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat és a Karancs Speciális Mentőszolgálat vezetői is részt vettek, és ahol a rövid- és hosszú távú célok megtárgyalása mellett kutyás bemutató, lovaglás, állatsimogatás, kötélpálya, tűzoltó-bemutató, röplabda-meccsek, gulyásparti várta a tagokat és a vendégeket.
 
 
 
Szöveg és képek: Dr. Renner Péter, Őrhalom ÖTE

Támogasd te is a különleges mentőket!

Támogatóink

 

 

Meteorologóiai riasztás

Tűzgyújtási tilalom

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírei

Szervezetünk a Palóc Mentőcsoport tagja

 

Keresés az oldalon

© 2020 Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület - minden jog fenntartva

Ez az oldal sütiket használ, melyek a gépeden tárolódnak. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk itt.