Previous Next

Nemzeti minősítő gyakorlat

A péntek délutántól szombat estig tartó eseményen az elméleti oktatás mellett a Balassagyarmati és a Rétsági Járási Mentőcsoport tagjai az alapvető vízkár-elhárítási feladatokat ismételték át, a Szécsényi Járási Mentőcsoport pedig megszerezte nemzeti minősítését az árvízi és vízi mentési képességek, a búvártevékenység és a kötéltechnikai mentő szakterületekre.
 
Magyarország lakossága és javai védelmének erősítése céljából 2012.-ben alakultak meg az országos, megyei, járási és települési mentőcsoportok, amelyek önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületek tagjaiból, illetve erre a munkára elhivatottságot érző állampolgárokból tevődnek össze. A mentőcsoportok tagjai számára rendszeresen tart felkészítést, továbbképzést, ismétlő és minősítő gyakorlatot a katasztrófavédelem, ahol a legújabb mentési módszerek mellett alapvető jogi, közigazgatási, egészségügyi ismereteket is elsajátítanak a tagok.
 
A mostani gyakorlat központi helyszíne Bánkon volt, ahol pénteken délután, a megnyitó után a polgármesteri hivatal előadótermében került sor az elméleti képzésre. Ennek keretében a mentőcsoportok tagjai a vízi balesetekhez kapcsolódó elsősegély-nyújtási ismereteket sajátították el, majd munkavédelmi oktatásban részesültek, illetve áttekintették az árvízvédelem aktuális kérdéseit, legújabb munkamódszereit. A vacsora után a csapatok a bánki kempingben építették fel éjszakai táborukat, amelynek megszervezték logisztikai ellátását és őrzését is.
 
Szombaton a reggeli után gyakorlati feladatok végrehajtására került sor, amelynek keretében először árvízvédelmi szivattyúkat telepítettek és üzemeltetettek a Bánki-tó partján a mentőcsoportok. Ezután a Szécsényi Járási Mentőcsoport tagjai a tavon felborult csónak utasait mentették ki a vízből, majd a tó mélyén szerencsétlenül járt társukat kutatták fel és hozták a felszínre a búvárok, végül pedig a tó fenekére süllyedt tárgyakat emeltek ki a vízből a szakemberek. Ebéd után a gyakorlat Rétságon, a volt honvédségi laktanyában folytatódott, ahol alpintechnikai feladatok bemutatására került sor. Ennek során először egy fára akadt ejtőernyőst mentettek le biztonságosan a földre, majd egy romosodott épületből mentettek ki egy túlélőt az ablakon keresztül, ferde kötélpálya segítségével, végül pedig egy súlyos sérültet hoztak a felszínre egy földalatti víztározóból a Szécsényi Járási Mentőcsoport részét képező Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tagjai.
 
A gyakorlatot megfelelőre értékelte Okolenszki Gábor tűzoltó alezredes, a Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, ami egyben azt is jelenti, hogy a Szécsényi Járási Mentőcsoport megszerezte nemzeti minősítését a három új szakterületre.
 
Szöveg: Dr. Renner Péter, Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület

Köszönjük, hogy ti is segítetek nekünk...!

Támogatóink

Tűzgyújtási tilalom

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírei

Szervezetünk a Palóc Mentőcsoport tagja

 
© 2020 Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület - minden jog fenntartva