Previous Next

Bánk, vízi mentő tanfolyam és gyakorlat

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összefogásával megvalósult, egy hetes képzés során az egyesület tagjai készség szinten elsajátítják az árvízzel sújtott területekről, elöntött épületekből, irányíthatatlanná vált vagy felborult vízi járművekből történő személy- és vagyonmentés módszereit, a vízfelszín alatt végzett kutatások és beavatkozások technikáit.
Ennek keretében a vízi sportokban járatos, kiváló úszókból és képzett könnyűbúvárokból álló csapat fuldoklókat ment ki, elsodródott kishajókat hoz partra, a meder alján lévő tárgyakat kutat fel, elsüllyedt vízi járműveket emel a felszínre, a vízben lebegő, eszméletlen embereket keres meg, felborult csónakokat állít talpra. A szerteágazó képzés célja, hogy a közelmúltban alakult mentőegyesület képes legyen hatékonyan bekapcsolódni a vízi és az árvízi mentés nehéz és nem éppen veszélytelen feladatába, akár itt helyben, Nógrád megyében, akár az ország távolabbi pontjain, szükség esetén többnapos kitelepüléssel.
A szakmai ismereteket Balázs László, a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat vezetője adja át a fiatal egyesület számára, akiken kívül, ismeret-felfrissítés céljából a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai is részt vesznek a képzésen, amelyet várhatólag még az ősszel minősítő vizsga is követ majd.
Ez úton is nagyon szépen köszönjük a Pest Megyei és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, Balázs László úrnak, a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat vezetőjének, Ivanics András úrnak, Bánk község polgármesterének, a II. Rákóczi Ferenc Horgászegyesületnek, Németh Petra úrhölgynek (Bánk Vadászház) és Szó Zoltán úrnak (Fini Plus Kft.) a segítséget, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a tanfolyam!

Szöveg: Dr. Renner Péter
Képek: Balázs László

Köszönjük, hogy ti is segítetek nekünk...!

Támogatóink

Tűzgyújtási tilalom

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírei

Szervezetünk a Palóc Mentőcsoport tagja

 
© 2020 Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület - minden jog fenntartva