Previous Next

Sirok, gyakorlat a Kékes Kutató-Mentő Alapítvánnyal

Egy népes kirándulócsoport, összesen tizennyolc ember járt szerencsétlenül pénteken délelőtt a Heves megyei Sirokon, a várban és annak közvetlen környezetében. A kirándulók az érkező vihar elől igyekeztek biztonságba húzódni, de eközben többen eltévedtek a vár zegzugos részeiben, sokan megsérültek, lecsúsztak a sziklás területről a hasadékokba, árkokba; volt, akinek a gerince, másnak a lába törött el, és tovább nehezítette a helyzetet, hogy a vihar után szűnni nem akaró, egész napos eső érkezett a vidékre. Az egyébként is nehezen megközelíthető terület így még fel is ázott, emberpróbáló feladat elé állítva a mentésre igyekvőket.
Látva a rendkívüli helyzetet, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete egymás után riasztotta a helyszínre a közeli és távolabbi különleges mentőcsoportokat, így került mozgósításra Nógrád megyéből a mi egyesületünk is. A különböző mentőcsoportok hatékony együttműködésének köszönhetően rövidesen sikerült megközelíteni a várat és megkezdeni a sérültek felkutatását, kimentését, ellátását és elszállítását, amihez elsősorban hegymászó-módszereket és felszereléseket, alpintechnikát kellett bevetni, kötélpályákat kellett kiépíteni, amit a nehéz, veszélyes, csúszós terepviszonyok mellett nagyban nehezített a szakadó eső is. Végül azonban nem mindennapi erőfeszítések árán még világosban sikerült minden sérültet ellátni és elszállítani, de a sötétedés beálltával a mentőcsoportok már nem tudtak biztonságban visszatérni bázisukra, így az éjszakát egy közeli lakatlan, raktárszerű épületben töltöttük, ahol legalább az esőtől védve voltunk, és ahol hálózsákokban sikerült néhány órát aludni is a kimerítő nap után.
Mindez szerencsére „csak” gyakorlat volt, amely része a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éves kiképzési tervének, és amelyre Nógrád megyéből meghívást kapott egyesületünk is. Nagyon szépen köszönjük az Igazgatóságnak és a Kékes Kutató-Mentő Alapítványnak a meghívást!

Köszönjük, hogy ti is segítetek nekünk...!

Támogatóink

Tűzgyújtási tilalom

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hírei

Szervezetünk a Palóc Mentőcsoport tagja